Artes VisualesCalendarioFormación Cultural

En vivo ahora: Jornadas de Periodismo de Datos y Open Data

VO (L) – (R) TraduccióIzquierda (L) – Versión original

Derecha (R) – Traducción Ajuda
II Jornadas de Periodismo de Datos y Open Data
25 de abril 2014

Horarios

 

Programa
Celebramos la segunda edición de unas jornadas especializadas en periodismo de datos y visualizaciones de datos abiertos para proyectos periodísticos, científicos y empresariales, que se celebran paralelamente en Barcelona y Madrid entre el 24 y el 27 de abril. Esta edición se centra en promover la creación de proyectos y animar a los periodistas a tocar código, manipular datos y programar y dar un paso más allá, con un programa especialmente femenino, hecho poco habitual en el entorno tecnológico. El CCCB acoge la programación del día 25 de abril: las conferencias plenarias con expertos internacionales y el MeetUp Data + Moritz, un encuentro informal para compartir y conocer experiencias de ámbito local.
9.30 h // Obertura de portes.
10 h // Benvinguda a les jornades a càrrec de Karma Peiró (Open Knowledge Foundation, OKFN).
10.15 h // Conferència «Periodista no tinguis por d’escriure codi», amb Nicola Hughes (The Times). Hi ha periodistes que van més enllà d’explicar històries i aprenen a escriure codi. Nicola Hughes n’és una, treballa com a programadora i periodista de dades en el diari britànic The Times.
12 h // Taula rodona «Així fem periodisme de dades a Espanya», amb Jesús Escudero (El Confidencial) i Juan Francisco Caro (Blog “Extremadura en datos”). El periodisme de dades encara és una novetat a Espanya, però ja no és una excepció. Periodistes freelance estan presentant projectes interessants que cada vegada més atreuen l’atenció dels mitjans. En parlarem de tot plegat amb diferents professionals i analitzarem com està evolucionant aquesta disciplina.
13 h // Debat «Periodistes i programadors treballant junts», amb Gabriela Rodríguez (Knight-Mozilla Foundation) i Mar Cabra (International Consortium of Investigative Journalists). Modera: Karma Peiró. Gabriela Rodríguez i Mar Cabra conversaran sobre com aquests dos perfils professionals, el de periodista i el de programador, formen equip en un cas de periodisme de dades, de quina manera es coordinen i organitzen durant tot el procés.
16.00 h // Conferència «Visualització de dades amb Chicas poderosas», amb Mariana Santos. El futur del periodisme és digital. El programa internacional «Chicas poderosas» vol potenciar que les periodistes de redaccions de l’Amèrica Llatina aprenguin l’ús de les eines necessàries per potenciar el periodisme de dades i les investigacions. Mariana Santos parlarà de les tècniques, les eines i els processos de visualització de dades.
17.00 h // Debat «Dades: més enllà del periodisme», amb Josep Perelló (Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona), Mar Santamaria (AtNight), Joan Soler (Arxiu de Terrassa). Modera: Karma Peiró. L’allau de dades és present en la nostra vida i cada vegada més professionals s’hi enfronten i presenten noves formes de comunicar-se a través de visualitzacions, aplicacions de mòbils o informes. Aquesta sessió tractarà la manera com altres professions utilitzen les dades i amb quines finalitats.
18.30 h // Conferència «Quién manda, poniendo cara a los que manejan el cotarro», amb Eva Belmonte (CIVIO). Quién Manda, l’últim projecte de Civio, és un mapa del poder a Espanya obert i documentat al mil·límetre. Quién Manda és, a més, un exercici de periodisme de dades. La clau del seu funcionament radica en la combinació de la tecnologia amb el periodisme, començant per l’extracció de la informació. Ens explicaran com i per què s’ha fet.
19.45 h // MeetUp Data + Moritz. Presentacions breus de diferents casos de periodisme de dades locals. Cada set minuts, coneix els periodistes, programadors i dissenyadors que estan investigant i visualitzant dades. Un bon moment per al networking amb cerveses.
Projectes: Govern Obert (Concha Catalán), Mapa InfoParticip@ (Amparo Moreno i Miquel Borràs), Fuga2 (Eli Vivas), AtNight (Mar Santamaria i Pablo Martínez), Data’n Press (Edu Martín Borregón), Projecte Colibrí (Diego Pascual), Historias de gasto (Concha Catalán), Oficina Ciencia Ciudadana (Josep Perelló), Timeline15M (Juan Linares), Vist al DOCG (Martín González), desideDatum (Marc Garriga), Observatoris Ciutadans Municipals (Enric Pons), desideDatum (Marc Garriga),Vidas Contadas (Alberto Labarga) i Partit Obert (Lourdes Muñoz).
Els dies 26 i 27, l’esdeveniment continua a la Facultat de Comunicació Blanquerna, amb tallers sobre eines de periodisme de dades i un Data Viz Day (concurs de projectes). En podeu consultar el programa complet aquí.

 

Share
Novedad anterior

Jarabe de Palo llega a la Argentina para presentar "SOMOS" su nuevo material discográfico

Siguiente novedad

Crónicas urgentes: Drogas, sectas y crímenes en la Córdoba actual.